Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Illatos úti Állategészségügyi Szólgálatról

 

Az Ebrendészet telepe nem vidám hely,nem könnyed hétvégi program, még akkor sem, ha az állattartás körülményei az évek során folyamatosan javultak. Ennek ellenére rá kell szánnod magad: ki kell jönnöd, hogy lásd, kik azok a kutyák, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre. Hozd magaddal családodat, jó szándékú barátodat is, hogy átérezzék milyen tragédia egy állat számára, ha magára marad.

Kevesen tudják, hogy a bekerült állatok kétharmadát maguk a gazdák hozzák ide, mert megunták őket, vagy nem kívánják orvosi kezelésük költségeit vállalni.
Gyere, nézz körül, beszélj velünk, és a látottakat oszd meg ismerőseiddel: segíts megváltoztatni környezeted gondolkodását, hogy mindenki számára természetessé váljon a felelős állattartás!

ITT érdekes cikket találsz az Ebrendészetről.
Az alábbiakban próbáljuk érzelmektől mentesen bemutatni az Állategészségügyi Szolgálat működését, főbb feladatait:
 

 

A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Szolgálata

Telep címe: IX. kerület, Illatos út 23/a
Telefon:(1) 280-6832
Telep munkaideje: 07.00-19.00
Ügyfélfogadás: 10.00-15.00 (hétköznap)
10.00-13.00 (vasárnap és ünnepnap)
 
Megközelíthető:
a Boráros térről 54-es vagy 55-ös autóbusszal
(8 megálló)
 
Az Illatos úti Ebrendészet Telepe, a Fővárosi Önkormányzat intézménye. Nem menhely, hanem költségvetésből gazdálkodó intézmény. (Jelenlegi formájában 1995. július 1. óta üzemel.)


 Az Állategészségügyi Szolgálat feladatai:
 • a Főváros közigazgatási határain belül, belterületen a kóbor kutyák befogása (a befogott állatok 15 napig csak az igazolt gazdájuknak adhatók vissza, 15 nap elteltével bárki örökbe fogadhatja őket);
 • az önkormányzatok jegyzői által elkobzott kutyák átvétele,
 • az embert mart állatok hatósági megfigyelése.
A Telep állategészségügyi szolgáltatásai:
 • a tovább tartani nem szándékozott kutyák („megunt állatok”) átvétele a lakosságtól (ezek az állatok azonnal, várakozási idő nélkül gazdához juttathatók);
 • a tulajdonos kérésére a gyógyíthatatlanul beteg, idős állatok elaltatása.
A Telepen 94 férőhely áll rendelkezésre a kóbor illetve leadott állatok elhelyezésére.
Minden Telepre bekerülő, 3 hónaposnál idősebb kutyát ellátnak parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirózis és veszettség elleni vakcinával, míg a 3 hónapnál fiatalabb állatok parvovírusos bélgyulladás elleni oltást kapnak. Valamennyi kutya féregtelenítő kezelésben is részesül.
A Telep által befogott kutyákat 15. napig csak eredeti gazdájuk viheti haza. A tulajdonjogot az oltási könyvvel kell igazolni. (Az azonosítóval ellátott állat gazdája értesítést kap, ha elkóborolt kutyája a Telepre került.)
A 15. nap elteltével a kóbor kutyát bárki örökbe fogadhatja.
A gazdájuk által leadott állatok már bekerülésük napján, azonnal örökbe fogadhatók.
Részletek a Telep szolgáltatásainak 2013. évi áraiból:
 1. A Szolgálatra beszállított (befogott) eb igazolt gazdája által történő elvitele esetén az 2800.- Ft/állat szolgáltatási díjon felül bruttó 900.- Ft/nap tartási díj fizetendő, mely tartalmazza az életkornak megfelelő védőoltás,belső élősködők elleni féregtelenítés,mikrochip behelyezés és az oltási igazolvány kiadásának költségeit is.
 2. Új gazdához juttatott kutyáért  5000.- Ft térítést kell fizetni, amely tartalmazza a kombinált védőoltásának, belső élősködők elleni féregtelenítésének, mikrochip behelyezésének és az oltási igazolvány kiadásának díját.
 3. Új gazdához juttatott macska ára bruttó 2500 Ft, mely tartalmazza a macskanátha elleni védőoltás és a belső élősködők elleni féregtelenítés költségét is.
 4. A veszettségre irányuló hatósági megfigyelés esetén a tulajdonos által visszavett állat után a megfigyelési időtartamra fizetendő tartási díj bruttó 900.-Ft/nap, valamint a kötelező mikrochippel ellátás díja 3500 Ft.
 5. Állatútlevél kiállításának díja 5000Ft.
 6. A fajtatiszta szukákivartalanításánakdíja10.000 Ft illetve kanok esetében 7000 Ft
 7. Bejegyzett állatvédő szervezetek, az  általuk örökbefogadott állatok után 2500 Ft-ot fizetnek ( gazdához juttatás szempontjából kvésbé esélyes, idős állatok örökbefogadása esetén a Szolgálattal, érvényes együttműködési megállapodással rendelkező állatvédő szervezetek mentesülnek a díjfizetés alól.)
 8. A Szolgálattal sérült, beteg állatok kezeltetésére együttműködési megállapodást kötött állatvédő szervezetek mentesülnek a díjfizetés alól.
 9. A tulajdonos kérésére a gyógyíthatatlanul beteg, öreg állat Telepen történő túlaltatásának, díja 9000 Ft.
Örökbefogadó csak 18. életévét betöltött felnőtt lehet, aki érvényes lakcímkártyával rendelkezik.  Ittas személy, vagy bejelentett lakhellyel nem rendelkező állampolgár nem fogadhat örökbe kutyát a Telepről.
12 év alatti gyermekek nem mehetnek a kennelekben lévő kutyák közelébe, de az iroda előtt találkozhatnak a kiválasztott kutyával még az örökbefogadás előtt
.
 
A kutyák örökbefogadásakor a leendő gazdáknak kell hozniuk nyakörvet, pórázt, szükség esetén szájkosarat, vagy szállító kosarat. Az örökbefogadáskor megkapják a kutya oltási könyvét, melyben az oltások és a mikrochip száma található.
Kölyökkutyákat mindenképpen ajánlott az örökbefogadás után 1-2 napon belül állatorvoshoz elvinni, ugyanis általában nem tartózkodnak annyi ideig a Telepen, hogy teljes biztonsággal ki lehessen jelenteni, hogy semmilyen betegségben nem szenvednek.
Jelenleg minden kutya fertőző betegségek ellen beoltva és mikrocsippel ellátva kerül gazdához.
Az Ebrendészetről az elmúlt két évben több kutyát fogadtak örökbe, mint Magyarország összes menhelyéről együttvéve, de sajnos több kutya is került be, mint ezekre összesen.